mandag 13. juli 2009

DEL 1; Øyekontakt, Sitt og Dekk..

Her kommer nå del èn endelig.. Marthe Mari har vært snill og tatt litt bilder i dag, for det er jo litt vanskelig å gjøre både det og trene med hundene samtidig..

Begynner enkelt og greit med øyekontakt mellom hund og eier.. Dette for å være en god leder, skape trygghet og kontakt mellom partene. Det man da begynner med (bilde 1) er å være en "stolpe". Hunden går fritt rundt og du venter på at den skal ta kontakt med deg. Her bruker jeg en pølsebit i munnen som jeg spytter på hunden i  det den ser opp på meg. Her gjelder det å være rask, spesielt i begynnelsen med små valper. Skulle ikke hunden se at du spytter, prøv igjen neste gang hunden ser på deg. Det er også en god idè å flytte seg en meter, så ikke hunden plutselig finner godbiten på bakken og tror det er der de vokser. Da får du en hund som leter på bakken for å finne godt, i steden for å se på deg.. Det er her også viktig å prate med mat i munnen, ROS er VIKTIG!

Når du har fått hodet opp og valpen har begynt å skjønne det, er det muligheter for å holde øyekontakten noen sekunder før men spytter. Ser hunden at godbiten lander (ikke klarer å fange den) kan du småsparke litt på bakken hvor godbiten havnet. Dette gjør valpen interessert og den finner lettere godbiten. Husk at hvis hunden ikke ser at du spytter, gjør du ikke dette.

Etter hvert som hunden får det til og holder øyekontakter lenge kan man begynne å bevege på seg samtidig. Slik kan du senere lære hunden å gå "fot" MED øyekontakt. (Se bilde under) Da må man spytte godbit mens man går. Valpen klarer ikke å ta imot den med en gang, så la den få tid  til å snappe den opp fra bakken før den igjen søker øyekontakt med deg. Her er det også viktig å snakke med mat i munnen!


SITT
Så kan man begynne med kommandoer ;)  Først skal jeg ta for meg sitt, som nok er den vanligste kommandoen, og som er lettest å lære (synes jeg). Man får kontakt med hunden, tar godbiten i den ene hånden og fører den over hodet på valpen (som vist på bildet). Dette gjør at valpen automatisk "bøyer" seg bakover og ned i sitt. Her er det viktig å ikke si "sitt" før  hunden sitter riktig (har rumpa i bakken). Man viser først hunden hva den skal gjøre FØR man setter navn på øvelsen. Når valpen har rumpa i bakken lar du den sleike på godbiten noen sekunder før den får den, samtidig som du gjentar "Sitt, flink gutt/jente,  Sitt,  Sitt,  Sitt,  bra". Navn på øvelsen+ROS.





DEKK/LIGG
Dekk begynte jeg med etter sitt. Jeg bruker "Dekk" når vi trener, og "legg deg ned" hvis vi slapper av inne.. Hundene mine har med tiden lært seg forskjellen. Når jeg skriver her kommer jeg til å bruke ordet "dekk", men det er selvfølgelig valgfritt.. Man begynner i utgangsposisjon "Sitt", derfor er det greit at valpen kan dette. Man viser hunden godbiten, fører den rett ned mot bakken, så bort fra hunden (se bilder). I noen tilfeller må man kanskje legge en hånd på hundens rygg, siden mange valper har en tendens til at rumpa spretter opp når fremre del går ned ; ) Når hunden da ligger nede er det tid for å sette navn på øvelsen; "Bra, Dekk, Dekk, Flink gutt, Dekk) Tips; vær rolig i stemmen da noen valper også ha en tendens til å sprette opp når eieren blir begeistret i stemmen. Ikke gi hele godbiten på en gang, men prøv å "dra det ut". Da blir det lettere å få hunden til å ligge lenger senere.




Det ble alt for i dag, neste blogginnlegg kommer nok i morgen eller om noen dager.. Her er det hvertfall mye å trene på så lenge! Da kommer jeg til å skrive om STÅ, PÅ PLASS og BLI.

1 kommentar:

  1. Så bra !!!
    Dette var artig å se.
    Ta en tur inn på Kari-Ane sin blogg, den heter Belgerbloggen, og du finner den her:
    http://karia-belgerbloggen.blogspot.com/

    Kari-Anne og Heidi trener hver dag, og hun tar masse videoer, morsomt å se.

    Hunplasserer nok kameraet et sted hvor det står på opptak, og beveger seg foran kameraet selv.
    Helt herlig å se på.

    Artig at du har kommet godt i gang.

    Når det gjelder stå til utstilling, så kan du bruke kliker og lære hunden å stå selv. Det blir alltid penest, og ser stilig ut. Mange hunder binder seg når man skal "stille" dem opp, og skyter automatisk rygg.

    Klem !

    SvarSlett